17 apr
2024

EDUbox Data en Privacy: de balans tussen delen en beschermen

Vandaag lanceert de VRT een nieuwe 'EDUbox' rond het thema data en privacy, in samenwerking met een aantal centrale spelers in het veld, waaronder de Gegevensbeschermingsautoriteit via haar project “Ik beslis”. De EDUbox Data en Privacy is een interactief lespakket dat leerlingen van het secundair onderwijs informeert en sensibiliseert over de mogelijke risico’s van data-exposure.

Je deelt een foto op Instagram, logt in op een publiek wifinetwerk, scrollt wat op TikTok of vult je adres in voor de levering van een online aankoop. Elke dag deel je bewust en onbewust gegevens. Is ‘sharing’ ook effectief ‘caring’ of moeten we onze gegevens beter beschermen?

Van gerichte advertenties tot ernstige inbreuken op de privacy: de impact van (on)bewuste data-exposure wordt steeds duidelijker. En terwijl persoonsgegevens steeds meer worden vergaard, realiseren we ons vaak onvoldoende welke data we achterlaten en hoe deze worden gebruikt.

De EDUbox Data en Privacy speelt in op de noodzaak om bewuster om te gaan met persoonsgegevens. Leerlingen van het secundair onderwijs onderzoeken in dit educatieve lespakket hoe gegevens verzameld worden, wat ermee gedaan wordt en hoe ze een beter evenwicht kunnen vinden tussen delen en privacy.

Deze EDUbox is een samenwerking van VRT met de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) en Ik beslis, DNS Belgium, Kenniscentrum Data & Maatschappij, Amai, Digital For Youth, Cyber Security Coalition, imec, Mediawijs, Vlaams Mensenrechten Instituut en Betternet.

Anne-Charlotte Recker, directrice van de Eerstelijnsdienst van de GBA : “Jongeren bereiken, onder meer door leerkrachten bij te staan, is een prioriteit voor het Ikbeslis-project van de GBA en daarom hebben we tijd en energie willen investeren in deze EDUbox . Het project zal ook beschikbaar zijn in het Frans”.

Wat zit er in de EDUbox Data en Privacy?

EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema.

De EDUbox “Data en Privacy” zit boordevol informatie en expertise. Aan de hand van informatieve fiches, helder videomateriaal van experten (waaronder een expert van de GBA), verschillende opdrachten en een interactieve tool onderzoeken jongeren wat (online) privacy voor hen inhoudt, hoe gegevens verzameld worden, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe ze baas blijven over hun eigen gegevens.

De EDUbox bestaat uit 5 delen, die leerkrachten in 2 lesuren met de leerlingen kunnen doorlopen.

De EDUbox Data en Privacy is beschikbaar als interactieve website en als downloadbare pdf in de catalogus op de website van EDUbox. Deze formats zijn ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas.

Later volgt ook een interactieve videoles, geschikt als individueel leerpad.

Deze EDUbox is voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie.

Lees het nieuws op de website van DE VRT.

Interessante links