19 sep
2024

De GBA publiceert een infobrochure en een themadossier gewijd aan AI

In de afgelopen jaren hebben AI-technologieën een exponentiële groei gekend, waardoor verschillende industrieën ingrijpend zijn veranderd, en de manier waarop gegevens worden verzameld, verwerkt en gebruikt aanzienlijk is gewijzigd. Deze snelle vooruitgang heeft echter complexe uitdagingen met zich meegebracht op het gebied van gegevensbescherming, transparantie en verantwoordingsplicht (« accountability »).

De AI-wet is op 1 augustus 2024 in werking getreden.

De interactie tussen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de AI-Act is complex, maar het is van essentieel belang dat de ontwikkelaars en beheerders van AI-systemen ook de principes van gegevensbescherming in acht nemen om ervoor te zorgen dat deze systemen ethisch en verantwoord werken, en aan wettelijke normen voldoen. 

Het Algemeen Secretariaat van de Gegevensbeschermingsautoriteit heeft een brochure opgesteld om de AVG-vereisten die eveneens van toepassing zijn op AI-systemen te verduidelijken. De brochure is bedoeld voor juridische professionals, functionarissen voor gegevensbescherming en mensen met een technologische background. De brochure is ook gericht op verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers die betrokken zijn bij de ontwikkeling en invoering van AI-systemen.

Naast deze brochure publiceert de GBA een nieuw themadossier op haar website gewijd aan AI.