21 aug
2024

Gegevens WhatsApp-gebruikers online: wees waakzaam

SafeonWeb kondigde gisteren aan dat het op de hoogte is van een groot datalek waarbij Belgische WhatsApp-gebruikers getroffen zouden kunnen zijn. Volgens de website zijn ongeveer 3,2 miljoen WhatsApp-nummers en gebruikers-ID’s verzameld en te koop aangeboden op een forum, waardoor de betrokkene gebruikers blootgesteld worden aan risico's op het gebied van cyberveiligheid.

De GBA roept op tot waakzaamheid

De gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om u op te lichten of u gevoelige gegevens te ontfutselen.

Met de gegevens die zij hebben verzameld, zouden hackers u aan de hand van "phishingstechnieken" kunnen oplichten met overtuigende sms'en (“smishing”) of via WhatsApp-berichten, maar ook via oproepen.

Hier zijn een paar praktische tips:

  • Wees sceptisch bij oproepen of berichten van onbekende bronnen, vraag bij twijfel een familielid of vriend om u te helpen.
  • Deel nooit uw codes of wachtwoorden via e-mail of telefoon. Tips om kwaadaardige berichten te herkennen vindt u op de website SafeOnWeb.
  • Wees vooral voorzichtig als men u in een bericht voorstelt op een link te klikken. Klik nooit op een verdachte link, zeker als die van een onbekende nummer verstuurd werd!
  • Als u wordt opgebeld door een organisatie (bijvoorbeeld uw bank) maar u twijfelt dat het om een betrouwbare oproep gaat, neem niet onmiddellijk op, maar zoek het officiële nummer van de organisatie op internet en neem via dit officiële kanaal contact op om de betrouwbaarheid van het gesprek (of sms, indien van toepassing) te bevestigen.
  • Schakel tweestapsauthenticatie in op je accounts om het voor hackers moeilijker te maken toegang tot je account te krijgen.
  • Op WhatsApp kunt u uw privacy-instellingen zo instellen dat oproepen van onbekende bellers worden stilgehouden. Ga naar instellingen>privacy>oproepen onbekende bellers stilhouden.
  • Schrijf u in op de Bel-me-niet-meer-lijst.
  • Hou de website SafeonWeb in de gaten om op de hoogte te blijven.

Ook op de website van SafeonWeb vindt u een aantal tips: https://safeonweb.be/nl/actueel/belgische-whatsapp-gegevens-te-koop-op-de-darkweb-bescherm-jezelf-online