Persberichten

10 jun
2014

Autoriteit lanceert meldingsformulieren voor gegevenslekken

Door een aanpassing van de telecomwet zijn telecombedrijven voortaan verplicht lekken van persoonsgegevens binnen de 24u te melden bij de Autoriteit en het BIPT. Om de melding van die lekken eenvoudig te laten verlopen, heeft de Autoriteit een meldingsformulier op haar website gepubliceerd. Omdat gegevenslekken steeds vaker voorkomen, lanceert de Autoriteit tegelijk ook een meldingsformulier voor lekken van persoonsgegevens buiten de telecomsector. Zij vindt het immers belangrijk om de impact van dergelijke lekken correct te kunnen inschatten en waar nodig aanbevelingen te formuleren. Bovendien verplicht een dergelijk meldingsformulier verantwoordelijken voor gegevensverwerkingen na te denken over welke gegevens zij verwerken, en hoe die beveiligd zijn.


08 mei
2014

Privacytoezichthouders constateren geen overtredingen bij SWIF

De Belgische en Nederlandse privacytoezichthouders hebben tijdens hun onderzoek naar de beveiliging van de computernetwerken van de organisatie SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) geen overtredingen van de wettelijke beveiligingseisen geconstateerd.


16 dec
2011

Studienamiddag "cybersurveillance"

Studienamiddag "cybersurveillance"


23 nov
2011

Google Street View en privacy: zo eenvoudig kan het zijn

Bij de eerdere lancering van Google Street View in andere landen ontstond er heel wat bezorgdheid over privacy. Nu de applicatie ook voor België beschikbaar is, bekijkt de Gegevensbeschermingsautoriteit daarom van dichterbij hoe Google de privacy van de gebruikers respecteert. Er werd enkel op beeld vastgelegd wat er te zien is vanaf de openbare weg, de beelden zijn momentopnames (geen live beeldmateriaal dus), gezichten en nummerplaten worden in principe onherkenbaar gemaakt en andere elementen die naar een specifieke persoon zouden kunnen leiden, zoals een huis, kunnen op verzoek eveneens onherkenbaar worden gemaakt.