Nieuws

25 nov
2020

De GBA legt een boete op voor de onrechtmatige verwerking van camerabeelden

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) legt aan een koppel een boete op van 1500 euro voor het filmen van de openbare weg en een privé-eigendom met bewakingcamera's. Deze straf is ook gericht op het onrechtmatig delen van die bewakingscamerabeelden met een derde partij. Videobewaking is momenteel een wijdverbreide praktijk in België, het is dus belangrijk voor de GBA dat de burgers vertrouwd zijn met de geldende regels.


01 okt
2020

Een nieuwe FAQ-brochure om kleine en middelgrote ondernemingen bij te staan

In het kader van het project BOOST, ontwikkelde onze academische partner KU Leuven een FAQ-brochure die een antwoord biedt op de meeste gestelde vragen van KMO’s over de AVG.


30 sep
2020

De Autoriteit publiceert haar jaarverslag 2019

De Autoriteit publiceert haar jaarverslag 2019


18 sep
2020

Eforms-webportaal onbeschikbaar op zaterdag 19 september voor onderhoudswerkzaamheden

Het eforms-webportaal zal op zaterdag 19 september de hele dag niet beschikbaar zijn voor onderhoudswerkzaamheden.


31 aug
2020

Ongeldigheidsverklaring van het adequaatheidsbesluit van de geboden bescherming voor het EU-VS Privacyschild

Met het arrest in de zaak C-311/18 (gekend als het arrest "Schrems II"), heeft het EHJ de beslissing (EU)2016/1250 van de Europese Commissie betreffende de gepastheid van de door het EU-VS-privacyschild geboden bescherming ongeldig verklaard (het betreft een adequaatheidsbesluit dat gekend is als het "Privacy Shield") met als reden dat de toegang tot en het gebruik door de Amerikaanse autoriteiten van gegevens die in het kader van de monitoringprogramma's van de EU naar de VS worden overgedragen, niet beperkt is tot wat strikt noodzakelijk is (niet-naleving van het proportionaliteitsbeginsel van de AVG).