Nieuws

24 mei
2022

We zoeken stagiaires om bij te dragen aan de activiteiten van de Autoriteit

De Gegevensbeschermingsautoriteit is op zoek naar Nederlandstalige en Franstalige stagiaires die gedurende een periode van drie tot zes maanden een bijdrage kunnen leveren aan de activiteiten van de directies van de Autoriteit.


04 apr
2022

Temperatuurcontroles: de luchthavens van Zaventem en Charleroi beboet*

*Deze twee beslissingen werden gedeeltelijk geannuleerd door de arresten 2022/AR/556 en 2022/AR/560 & 2022/AR/564 van 7 december 2022 van het Marktenhof.

De GBA heeft een boete van 200.000 euro aan Brussels Airport Zaventem en een boete van 100.000 euro aan de luchthaven Brussels South Charleroi opgelegd voor temperatuurcontroles van passagiers die in het kader van de strijd tegen COVID-19 zijn uitgevoerd. Voor de GBA hadden de luchthavens geen geldige rechtsgrond om deze gezondheidgegevens van de reizigers te verwerken.


08 maa
2022

Het nieuwe GBA-wetsontwerp brengt de onafhankelijkheid en de werking van de Autoriteit in gevaar

De GBA is bezorgd over de ontwikkelingen die haar onafhankelijkheid in gevaar kunnen brengen. Het gaat onder meer over: het voorontwerp van wet tot wijziging van de huidige GBA-wet, en het gebrek aan middelen die daarvoor worden uitgetrokken. Zij uit haar bezorgdheid in een advies dat vandaag is gepubliceerd en ook is gestuurd naar het Rekenhof, de Raad van State, de Europese Commissie en haar Europese tegenhangers verenigd in het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). De GBA is uiteraard bereid een constructieve bijdrage te leveren aan de aanpassing van het voorontwerp van wet. 


23 feb
2022

De Kamer opent de selectieprocedure tot de benoeming van een nieuw Nederlandstalig lid van het Kenniscentrum

De kandidaturen dienen uiterlijk dertig dagen na de publicatie te worden ingediend bij de Kamer van volksvertegenwoordigers.


15 feb
2022

De GBA neemt deel aan de eerste Europese jaarlijkse gecoördineerde actie over het gebruik van de cloud door de overheid

Vandaag begint de eerste gecoördineerde handhavingsactie van het Europees Comité voor gegevensbescherming (een onafhankelijk Europees orgaan dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de nationale gegevensbeschermingsautoriteiten van de EU). De komende maanden zullen 22 nationale toezichthoudende autoriteiten in de hele EER (met inbegrip van de EDPS) onderzoeken starten naar het gebruik van cloudgebaseerde overheidsdiensten. De GBA neemt deel aan dit project.