Persberichten

14 jul
2020

600.000 euro boete: de GBA beboet Google Belgium voor het niet naleven van het recht om vergeten te worden

De GBA heeft Google Belgium een boete van 600.000 euro opgelegd voor het niet naleven van het recht van een burger om vergeten te worden, nadat Google zijn verzoek had afgewezen om verouderde artikelen die zijn reputatie schaden uit de zoekresultaten te verwijderen. Tot op vandaag is dit de hoogste boete die de GBA ooit heeft opgelegd.


17 jun
2020

Temperatuurcontroles: de GBA neemt contact op met Brussels Airport

De GBA maakt zich zorgen naar aanleiding van de berichtgeving over temperatuurcontroles op Brussels Airport. Voor de GBA bestaat er momenteel geen wettelijke basis om met geavanceerde digitale technologieën de temperatuur te meten van personen die het luchthavengebouw willen betreden. Ze nam contact op met de luchthaven om dit systeem en de juridische onderbouwing ervan beter te begrijpen.


10 jun
2020

De GBA houdt het initiatief voor de installatie van slimme camera’s aan de Kust nauwlettend in het oog

De GBA vernam via de pers dat slimme camera's aan de Belgische kust worden geïnstalleerd om de opkomst te meten. De GBA zal contact opnemen met de betrokken partijen zodat ze een beter zicht krijgt op dit project en de mogelijke gevolgen voor de privacy.


04 jun
2020

Het afstaan van gegevens kan geen voorwaarde zijn voor toegang tot fiscale informatie

Wie straks voor het invullen van zijn belastingbrief informatie gaat zoeken op de Fisconetplus website van de FOD Financiën, zal daarvoor niet meer zijn Microsoft account hoeven te gebruiken. Dat is het gevolg van een voorlopige maatregel die door de GBA aan de FOD werd opgelegd. De GBA gelastte de FOD om de toegang tot haar toepassing Fisconetplus via een Microsoft-account op te schorten. David Stevens, Voorzitter van de GBA: "De GBA laat haar tanden zien. Van een overheidsinstantie verwachten wij een voorbeeldfunctie op het gebied van gegevensbescherming. Het afstaan van persoonsgegevens mag geen voorwaarde zijn voor de toegang tot publieke informatie. Wij moedigen alle overheidsinstanties aan om na te kijken of zij niet dezelfde fout maken. »


25 mei
2020

De AVG viert haar tweede verjaardag

Vandaag 25 mei 2020 is de tweede verjaardag van de inwerkingtreding van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), tijd dus om een blik te werpen op de belangrijkste statistieken van de Gegevensbeschermingsautoriteit. De GBA is volledig operationeel sedert mei 2019 en gedurende het voorbije AVG-jaar, zijn meer dan 100 inspecties uitgevoerd en 59 sancties uitgesproken.