Persberichten

15 jun
2021

Facebook-zaak: het HvJ-EU heeft uitspraak gedaan

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft zich vandaag uitgesproken in de sinds 2015 lopende zaak tussen Facebook en de Gegevensbeschermingsautoriteit. Volgens het HvJ-EU
kan een nationale toezichthoudende autoriteit onder bepaalde (door de AVG voorziene) voorwaarden wel degelijk haar bevoegdheid uitoefenen om een vermeende inbreuk op de AVG ter kennis te brengen van de gerechtelijke autoriteiten van een lidstaat, ook al is zij niet de leidende autoriteit voor die verwerking. Het Hof geeft verder een ruime interpretatie aan de bevoegdheden van de niet-leidinggevende (nationale) autoriteit, zoals dat door de GBA bepleit werd. De GBA zal het arrest nu analyseren om een beter inzicht te krijgen in de precieze gevolgen ervan voor haar huidige zaak voor het Hof van Beroep te Brussel.


11 jun
2021

De Autoriteit publiceert haar jaarverslag 2020

Het jaar 2020 kende een nooit geziene gezondheidscrisis en die had een grote weerslag op de bescherming van persoonsgegevens en de werkzaamheden van de GBA. Omdat burgers zich meer bewust zijn van het belang van de bescherming van hun gegevens, steeg in 2020 niet alleen het aantal klachten aanzienlijk (+ 290,64%) maar ook de meldingen van gegevenslekken (25,09%), en, meer in het algemeen, nam de werklast van de GBA enorm toe. Zo ging de GBA in overdrive om toezicht te kunnen houden op de initiatieven in de strijd tegen het coronavirus waarbij persoonsgegevens werden verwerkt, zonder echter daarbij alle andere prioriteiten uit het oog te verliezen van haar Strategisch Plan 2020-2025.


25 mei
2021

De AVG viert haar derde verjaardag

Vandaag 25 mei 2021 is de derde verjaardag van de inwerkingtreding van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), tijd dus om een blik te werpen op de belangrijkste statistieken van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Ondanks een ongekende gezondheidscrisis bleef de GBA op volle toeren draaien en ontving zij in het afgelopen AVG-jaar een ongekend aantal klachten en meldingen over gegevenslekken : 1902 klachten en 1232 meldingen.


20 mei
2021

De Gegevensbeschermingsautoriteit keurt zijn eerste Europese gedragscode goed

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft vandaag de eerste transnationale gedragscode goedgekeurd sinds de AVG binnen de Europese Unie van toepassing is. De "EU Cloud CoC" bundelt de goede praktijken inzake gegevensbescherming voor cloud service providers om zo bij te dragen tot een betere bescherming van persoonsgegevens die verwerkt worden in de cloud.


19 feb
2021

Druktemeting aan de Belgische kust: de eerste beslissing van de GBA over covid-19 maatregelen

Tijdens de zomer van 2020 opende de GBA een dossier over een netwerk van slimme camera's aan de Belgische kust om de drukte te meten, geïnstalleerd door het autonoom provinciebedrijf "Westtoer". De Geschillenkamer van de GBA doet hier vandaag uitspraak over. Daarin legt zij Westtoer niet alleen een berisping op maar gelast zij Westtoer eveneens tot het nemen van een aantal corrigerende maatregelen. Over de technische en organisatorische maatregelen van de druktemeting zelf, wordt in de beslissing vastgesteld dat camera's die het aantal passanten tellen in het kader van de bestrijding van Covid-19 geïnstalleerd mogen worden, maar onder zeer strikte voorwaarden en mits er een strikt minimum aan persoonsgegevens wordt verwerkt.