Persberichten

02 mei
2018

Autoriteit publiceert jaarverslag 2017

Aan de vooravond van de AVG, die de huidige Autoriteit grondig zal hervormen, presenteert de Autoriteit haar laatste jaarverslag alvorens haar transformatie naar de “Gegevensbeschermingsautoriteit”. Naast de AVG-gerelateerde werkzaamheden, werd 2017 het jaar waarin de Autoriteit zich ongunstig uitsprak over de langdurige bewaring van vingerafdrukken, de rem plaatste op de massale screening van festivalgangers en asielzoekers en pleitte voor een gelimiteerd cameranetwerk voor politiediensten. De Autoriteit publiceerde ook haar Big Data rapport, een leidraad voor toekomstige big data projecten. De toegenomen zichtbaarheid van de Autoriteit resulteerde opnieuw in een stijging van het aantal behandelde dossiers. En op de vernieuwde jongerenwebsite ‘Ik beslis’ werd het lesmateriaal over online media en portretrecht bijgewerkt.


05 apr
2018

Cambridge Analytica: ook Belgische gebruikers getroffen

In het licht van het Facebook-schandaal, dat steeds verder uitdijt, blijkt nu ook de data van tienduizenden Belgen in handen te zijn gekomen van het Britse data-analysebedrijf Cambridge Analytica.


30 maa
2018

Autoriteit formuleert aanbevelingen t.a.v. een zoekmotor voor de verwijdering van URL’s uit diens zoekresultaten

Ingevolge een klacht uit 2016, publiceert de Autoriteit advies 75/2017 met aanbevelingen voor een zoekmotor voor het verwijderen van URL's uit diens zoekresultaten. De klacht betrof URL’s met onjuiste informatie die de klagers in verband brachten met ernstige feiten waarvoor zij nooit werden vervolgd.


16 feb
2018

Overwinning voor de Privacycommissie in Facebook procedure

De rechtbank van eerste aanleg heeft vandaag uitspraak gedaan in het proces ten gronde van de Privacycommissie tegen Facebook.


13 feb
2018

AVG: “leeftijdsgrens van 13 jaar sluit aan bij de digitale praktijk”

De Autoriteit ondersteunt de keuze van de Belgische wetgever om de leeftijd voor ouderlijke toestemming onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te verlagen tot 13 jaar. Deze leeftijd sluit beter aan bij de dagdagelijkse praktijk waarbij heel wat jongeren zich reeds vanaf jonge leeftijd online begeven. We mogen hen hierbij geen kansen ontnemen om zich digitaal te ontwikkelen. Maar omdat kinderen zich ook bewust moeten zijn van hun privacy moet de keuze voor 13 jaar gepaard gaan met extra inspanningen om kinderen van jongs af mediawijs gedrag aan te leren.