Persberichten

29 mei
2019

De Gegevensbeschermingsautoriteit legt een sanctie op in het kader van een verkiezingscampagne

Op dinsdag 28 mei 2019, legde de Gegevensbeschermingsautoriteit haar eerste financiële sanctie op sinds de inwerkingtreding van de AVG. Deze administratieve boete bedraagt 2000 euro en betreft het misbruik van persoonsgegevens voor verkiezingsdoeleinden. Hoewel de boete bescheiden is, is de boodschap dat niet: de bescherming van gegevens is een zaak van ons allen maar de verwerkingsverantwoordelijken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vooral als zij een overheidsmandaat hebben.


08 mei
2019

Het Hof van Beroep van Brussel beslist om de zaak Facebook door te verwijzen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vandaag op 8 mei 2019 sprak het Hof van Beroep van Brussel zich uit in de zaak Facebook na de pleidooien van 27 en 28 maart 2019. De Autoriteit verdedigde de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken en eiste dat Facebook de Belgische en Europese privacyregels naleeft. Vooraleer zich ten gronde uit te spreken, wil het Hof van Beroep er zeker van zijn dat de Autoriteit de procedure tegen Facebook kan voortzetten, gelet op de inwerkingtreding van de AVG op 25/05/2018. Het is om die reden dat het Hof van beroep heeft beslist om bepaalde vragen door te sturen naar het Hof van Justitie van Europese Unie.


25 apr
2019

De Autoriteit publiceert haar jaarverslag 2018

Het jaar 2018 stond helemaal in het teken van de verandering. Op 25 mei 2018 maakte de Privacycommissie immers plaats voor de Gegevensbeschermingsautoriteit en op diezelfde dag werd ook de AVG van toepassing. De Autoriteit kreeg een nieuwe samenstelling én nieuwe bevoegdheden. Op die datum hielden de Sectorale comités op te bestaan bij de GBA. De GBA ontving ook dubbel zoveel vragen en adviesaanvragen in vergelijking met 2017! Voor "Ik beslis" werden talrijke educatieve projecten over de AVG uitgewerkt en een ervan won zelfs een internationale prijs.


24 apr
2019

Een nieuw begin voor de Gegevensbeschermingsautoriteit!

Het was nodig de Privacycommissie te hervormen om de nieuwe bevoegdheden te kunnen uitoefenen die haar door de AVG werden toegekend. Zo werd de Privacycommissie op 25 mei 2018 de Gegevensbeschermingsautoriteit. De nieuwe leden van de GBA werden aangeduid door de Kamer van Volksvertegenwoordigers en op 24 april 2019 legden zij daar hun eed af.


26 maa
2019

De Autoriteit verdedigt haar argumentatie voor het Hof van Beroep te Brussel in de Facebook-zaak

Op 27 en 28 maart 2019 vinden voor het Hof van Beroep de pleidooien in de Facebook-zaak plaats. Facebook heeft immers beroep aangetekend tegen het vonnis van 16 februari 2018 van de Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel. De Autoriteit zal bepleiten dat de Belgische rechtbanken bevoegd zijn, en dat Facebook bevolen moet worden om de Belgische en Europese privacyregels te respecteren wanneer zij persoonsgegevens verwerkt door middel van haar cookies, social plug-ins en pixels.