Persberichten

06 nov
2019

De Gegevensbeschermingsautoriteit en Ozark Henry moedigen de burgers aan om hun gegevens beter te beschermen

Burgers bewuster maken van het belang van gegevensbescherming, dat is het doel van de nieuwe campagne(*) van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Nog te weinig Belgen kennen namelijk hun privacyrechten en weten hoe ze hun persoonsgegevens kunnen beschermen. Dat bleek gisteren nog uit een experiment van GBA in samenwerking met Ozark Henry: liefst meer dan 1100 fans deelden overbodige, persoonlijke informatie in ruil voor gratis tickets voor een showcase van de artiest. De website www.beschermjegegevens.be moet Belgen nu beter informeren.


19 sep
2019

De Gegevensbeschermingsautoriteit sanctioneert een handelaar voor het disproportionele gebruik van de eID om een klantenkaart aan te maken

De Autoriteit bestraft een handelaar die als enig middel voor de aanmaak van een klantenkaart, de lezing van de elektronische identiteitskaart voorstelt. De opgelegde administratieve boete bedraagt € 10.000. De elektronische identiteitskaart bevat een grote hoeveelheid gegevens over de houder en het gebruik van deze gegevens wordt, zonder geldige toestemming van de klant, onevenredig geacht met de aangeboden dienst.


23 aug
2019

De Belgische en Duitse gegevensbeschermingsautoriteiten werken samen aan het dossier betreffende het gegevenslek bij Mastercard

De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) en de gegevensbeschermingsautoriteit van de Duitse deelstaat Hessen werden door Mastercard op de hoogte gebracht van een lek inzake persoonsgegevens dat op 19 augustus 2019 werd ontdekt en dat naar verluidt een groot aantal betrokkenen, waaronder een aanzienlijk aantal Duitse klanten, betrof. Aangezien de hoofdzetel van Mastercard in Waterloo is gevestigd, werkt de GBA nauw samen met zijn tegenhanger in Hessen en alle andere relevante autoriteiten om de belangen van de getroffenen te verdedigen.


21 aug
2019

Gegevenslek van 2000 vingerafdrukken : De Gegevensbeschermingsautoriteit volgt de zaak Adecco van nabij

De Gegevensbeschermingsautoriteit is door Adecco op de hoogte gebracht van een lek van biometrische gegevens bij het bedrijf Suprema, waarbij de vingerafdrukken van ongeveer 2000 werknemers van Adecco Belgium betrokken zijn. De GBA herinnert eraan dat dit soort persoonsgegevens bijzonder gevoelig is en kondigt aan dat zij de zaak nauwlettend volgt. “Als Autoriteit die verantwoordelijk is voor de bescherming van de persoonsgegevens van de burgers, hebben wij de plicht om dit op te helderen.”


11 jul
2019

De Gegevensbeschermingsautoriteit berispt de FOD Volksgezondheid

Vandaag, dinsdag 9 juli 2019 besliste de Gegevensbeschermingsautoriteit om een berisping te formuleren ten aanzien van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Deze sanctie betreft een geval waarin de FOD Volksgezondheid niet heeft gereageerd op het verzoek van een burger om zijn recht van inzage uit te oefenen, ondanks een bevel van de Autoriteit. Eerbiediging van het recht van de burgers op bescherming van persoonsgegevens is volgens de Autoriteit een hoeksteen van de AVG, en de verwerkingsverantwoordelijken moeten alles in het werk stellen om dit te waarborgen.